Borba protiv sagorijevanja na radnom mjestu: smanjiti „multitasking“ i uvesti digitalnu detoksikaciju

Borba protiv sagorijevanja na radnom mjestu: smanjiti „multitasking“ i uvesti digitalnu detoksikaciju

Sagorijevanje na radnom mjestu, tzv. burnout sve je češća pojava i pogađa sve mlađe djelatnike. Menadžeri i stručnjaci za upravljanje ljudskim potencijalima moraju se naučiti nositi s tom pošasti suvremenog doba. Istaknuli su to svjetski stručnjaci Svea von Hehn i Deiric McCann na konferenciji Search Inside Yourself koja je prvi put održana u Zagrebu.

„Burnout se nekada događao ljudima u dobi između 45 i 60 godina, a sada susrećemo ljude koji izgore u dvadesetima i tridesetima. Zastrašujuća je činjenica da raste broj samoubojstava ljudi u dobi od 15 do 35 godina, a samoubojstvo je burnout ultimativne vrste“, istaknuo je Deiric McCann, stručnjak za angažman zaposlenika i produktivnost na radnom mjestu, te dodao da je sagorijevanje na radnom mjestu svojevrsna nevidljiva epidemija.

Tehnologija je omogućila i gomilanje zadataka te potiče multitasking, tj. obavljanje više zadataka istodobno.

„Multitasking je postao normalan, ali nije dugoročno učinkovit. Često mijenjanje zadataka utječe na lučenje kortizola, a to iscrpljuje čovjeka. Multitasking uzrokuje stres i vodi do burnouta“, kazala je doktorica psihologije Svea von Hehn, stručnjakinja za razvijanje sposobnosti djelatnika i efikasnog vodstva. Dodala je kako rješenje za stres nije nužno odmor nego obavljanje zadataka u skladu s minfulnessom. Tehnika je to usredotočene svjesnosti koja je utemeljena na neuroznanosti, a razvijena u Googleu. Za mentalno je zdravlje nužno da mozak bude usredotočen na aktualni trenutak.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.